Mentastics

Mentasics is een term gecreëerd door Milton Träger wat, kort gezegd, ‘mentale gymnasiek’ betekent. Het uitgangspunt is dat elke beweging die je maakt, gestuurd wordt door je ‘mind’. Op het moment dat je de beweging kan synchroniseren met je mind en je de vragen aan je onbewuste stelt: ‘hoe kan het lichter?’, ‘hoe kan het zachter?’, ‘hoe kan het vrijer?’ dan doe je mentasics. Je kunt het bij elke beweging doen. Een belangrijk fenomeen bij mentastics is ‘hook-up’. Dit is ook een term van Milton Träger, en hij bedoelt ermee een staat van meditatie, die automatisch ontstaat bij het doen van mentastics. Mentasics kun je niet ‘proberen’ en je kunt er ook niet ‘je best voor doen’. Je doet het gewoon. Zonder inspanning. Hieronder beschrijf ik een oefening, waarbij het duidelijker wordt.

Arm mentastics: spanning, pijn en ongemak wat voelbaar wordt in de nek, schouders, bovenrug en armen kunnen verlicht worden door arm mentastics te doen. Het gevoel en de voordelen van arm mentastics komen voort uit het voelen en spelen met het gewicht van de arm en hand.

Het fijnste is de oefening staand te doen :

Oefening 1. Breng je armen langzaam omhoog met de ellebogen en polsen ontspannen en licht gebogen. Breng ze voor je borst met de handpalmen naar beneden. Voel het gewicht van je armen. Laat dan je armen door het gewicht en de zwaarte naar beneden vallen. Breng dan opnieuw je armen omhoog voor je. Voel het gewicht. Voel dat je armen zo zwaar zijn dat je ze nauwelijks nog hoog kan houden. Val helemaal samen met dit gevoel van gewicht en het kan je in een hook-up brengen.

Sta je armen toe weer naar beneden te vallen langs je lichaam. Breng ze niet naar beneden. De zwaartekracht zal je armen laten vallen en laten bewegen. Jij hoeft, bewust, niets te doen met de beweging.

Oefening 2. Kies de arm die het meest vrij voelt en laat de arm zwaar aan je schouder naar beneden hangen dicht bij het been. De zwaartekracht en het pure gewicht van je arm zal er voor zorgen dat de arm hangt. Dit alleen zorgt voor een subtiele stretching en opening in de nek en schouders. Dan, buig de elleboog en laat de arm vallen. Pauzeer een moment …, dan vraag je aan jezelf: “en, hoe voelde dit?” Val samen met het gevoel. Blijf jezelf vragen: “hoe kan het nog vrijer?” Dit proces zal je in een fijne staat van hook-up brengen.

Het zijn niet de woorden die het gevoel gaan geven. Je ontwikkelt het gevoel door het gevoel te ervaren. Verwacht een antwoord, maar bedenk het niet. Het antwoord komt vanuit het voelen zelf. Het antwoord kan zoiets zijn als: “oh ja, dit voelt lichter, dit is gemakkelijker en beter.”

Oefening. 3. Creëer een tinteling in de armen door het voelen en spelen met het gewicht van de duim. Je kunt een preciezer gevoel van het gewicht van je duim verkrijgen door je hand zo te houden en bewegen alsof je een gitaar speelt. Alle vingers worden deel van de beweging.

Stel jezelf de vragen: “hoe kan het lichter?, hoe kan het zachter?, hoe kan het vrijer?”
Je zult voelen dat de tinteling zowel de spieren van de onderarm als de elleboog en spieren van de bovenarm activeren. De tinteling gaat van de duim naar de schouder. Probeer niet bewust de spieren te laten trillen. Sta de tinteling toe alsof je zegt: “hallo spieren”.
(uit: Trager Mentastics, movement as a way to agelessness; Milton Trager, M.D.)

© Marion Geelen-Landeo/ Praktijk voor Rebalancing ‘De Gouden Piramide’, alle rechten voorbehouden.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE?

Dat kan, zolang je de volgende informatie, met een werkende link naar mijn website opneemt: “Door Marion Geelen-Landeo van Praktijk voor Rebalancing ‘De Gouden Piramide’. Ga naar http://www.degoudenpiramide.nl voor het aanvragen van de gratis 10 gouden tips voor een ontspannen leven”

Over Maria H.J. Geelen

Mijn naam is Maria H.J. Geelen. In 1990 ben ik gestart met de praktijk voor Rebalancing 'De Gouden Piramide'. Voor meer ontspanning en minder stress. Je kunt hier terecht voor individuele sessies Rebalancing . Mijn praktijk is gevestigd in Nieuwegein, tegen Utrecht-Zuid aan. Sinds september 2015 heb ik Ruggesteun Voor Ondernemers opgericht. Bedoeld voor succesvolle vrouwelijke ondernemers van 40+ jaar met rugklachten om hen op weg te helpen naar een gezonde en soepele rug. www.RuggesteunVoorOndernemers.nl. En vanaf 2018 heet de locatie 'Centrum De Gouden Piramide' met vele leuke activiteiten opdat je STERK VRIJ en BLIJ mag zijn! Activiteiten zijn o.a.: voluit leven avonden, meditatieochtenden en Wim Hof Methode trainingen.
Dit bericht werd geplaatst in lichaamsoefeningen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie