Je adem, je leven!

Ademen: we doen het constant zonder erbij stil te staan. Je zou er wel eens bij stil kunnen staan en op te merken hoeveel adem je jezelf gunt. Vaak ademen we erg zuinig. Wat gebeurt er als je jezelf wat meer adem gunt?

De adem is nauw verbonden met je gevoelens en emoties. We houden onze adem in als iets heel spannend is. Of onze adem stokt als we geschrokken zijn. Met onze ademhaling te minimaliseren hopen we dat de emoties die we niet willen voelen ook verdwijnen. Emoties verdwijnen echter niet zomaar. Vaak worden ze opgeslagen ergens in ons lichaam en kost het ons veel energie ze te onderdrukken.

Intensief ademen brengt een levendigheid in je teweeg waardoor je meer gaat voelen. Doordat er meer energie in je lichaam komt door het ademen opent zich wat onbewust begraven is: oude emotionele of fysieke pijn wordt weer voelbaar. Als je erin door blijft ademen kan je het loslaten. Het werkt als een grote schoonmaak.

Intensief (verbonden) ademen is een methode om lichaam en geest te bevrijden van oude pijnen. Het is een manier van ademen waarbij je alles wat zich aandient ruimte geeft en loslaat. In de jaren ’70 ontwikkelde Leonard Orr een techniek genaamd Rebirthing. Hij, met nog een aantal andere pioniers, kwamen erachter dat door de verbonden ademhaling (de in-en uitademing wordt verbonden net zoals de uit- en inademing ) een intensief proces op gang wordt gebracht dat lichaam en geest beroert.

Waar komt de naam Rebirthing vandaan? In het begin dacht men dat het vooral ging om het trauma van de geboorte te verwerken. Bij de geboorte beginnen we immers met ademen. Het geboortetrauma (zeker vroeger en soms ook nu nog denkt men dat baby’s niets voelen en wordt er vrij hardhandig mee omgegaan) kan op een bepaald moment ook naar boven komen in een sessie, maar het bleek al gauw dat Rebirthing veel omvattender is dan dat. Alle, in het onbewuste opgeslagen gevoelens en emoties, kunnen naar het bewustzijn worden gebracht.

Naast het ademen is het ook belangrijk je overtuigingen over jezelf en het leven aan te pakken. Beperkende gedachten kunnen het adem-proces erg belemmeren. Emotionele blokkades gaan meestal gepaard met beperkende overtuigingen. Daarvoor is de affirmatietechniek ontwikkeld. Bij de affirmatietechniek draai je je beperkende overtuiging om. Dus een overtuiging als: ‘het is hier onveilig’, draai je om naar: ‘ik ben veilig’ of ‘het is veilig om volledig te ademen’. Deze zin schrijf je vervolgens op aan de linkerkant van het papier. Op de rechterhelft schrijf je wat dat oproept. Dat kan zijn bv. ‘ik voel me helemaal niet veilig’ of ‘wat een onzin is dit’ etc. Je doet het net zo lang totdat de affirmatie bevestigend kan worden aan de rechterkant of als het papier vol is.

Vaak is er tijdens het Rebirthingproces een moment van weerstand. Dat kan in de vorm van verkramping voelbaar zijn. Het zijn de gebieden waar normaliter niet zoveel zuurstof stroomt (rond de mond, bij de handen) Of dat je wegvalt in een slaap. Belangrijk is heel ontspannen uit te blijven ademen. De inademing is wel actief, de uitademing passief.

Het effect is dat je adem weer vrij en natuurlijk kan worden. Dat is onze natuurlijke staat van zijn. Het geeft een bevrijdend gevoel en een gevoel van heelheid.

Kortom, intensief ademen, maakt je weer open van binnen en geeft je de mogelijkheid oude emoties los te laten zodat je weer voluit kan leven.

Oefening: let eens een aantal minuten op je ademhaling: waar voel je je ademhaling in je lichaam? Waar voel je de adembeweging? Is er verschil in lengte van je in- en uitademing, of is je inademing korter of juist langer dan de uitademing? Kijk eens wat er gebeurt als je wat dieper gaat inademen. Het kan zijn dat je meer gaat voelen. Sta dit jezelf toe. Zeg ja tegen alle sensaties die voelbaar worden in je lichaam. Ontspan je lichaam. Zucht een paar keer lekker diep en rek je uit.

© Marion Geelen-Landeo/ Praktijk voor Rebalancing ‘De Gouden Piramide’, alle rechten voorbehouden. WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je de volgende informatie, met een werkende link naar mijn website opneemt:

“Door Marion Geelen-Landeo van Praktijk voor Rebalancing ‘De Gouden Piramide’. Ga naar http://www.degoudenpiramide.nl voor het aanvragen van de gratis 10 gouden tips voor een ontspannen leven”

Over Maria H.J. Geelen

Mijn naam is Maria H.J. Geelen. In 1990 ben ik gestart met de praktijk voor Rebalancing 'De Gouden Piramide'. Voor meer ontspanning en minder stress. Je kunt hier terecht voor individuele sessies Rebalancing . Mijn praktijk is gevestigd in Nieuwegein, tegen Utrecht-Zuid aan. Sinds september 2015 heb ik Ruggesteun Voor Ondernemers opgericht. Bedoeld voor succesvolle vrouwelijke ondernemers van 40+ jaar met rugklachten om hen op weg te helpen naar een gezonde en soepele rug. www.RuggesteunVoorOndernemers.nl. En vanaf 2018 heet de locatie 'Centrum De Gouden Piramide' met vele leuke activiteiten opdat je STERK VRIJ en BLIJ mag zijn! Activiteiten zijn o.a.: voluit leven avonden, meditatieochtenden en Wim Hof Methode trainingen.
Dit bericht werd geplaatst in bewustwording en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s